مشکلم با همسرم را چگونه حل کنم؟
با رعایت و کمک گرفتن از راه کارهای زیر می توانید تعارضاتی که تا کنون با همسر خود داشته اید را به سادگی حل کنید.
۱)احساسات منفی خود را بیان کنید.
گاهی اوقات زوجین هنگام اختلاف و مشکل به جای بیان ناراحتی و خشم خود، آن احساس را به نمایش می گذارند. مثلا اخم می کنند، حرف نمی زنند، داد و فریاد می کنند و … نکته مهم این است که اگر ناراحتی خود را به زبان نمی آورید، همسرتان متوجه نمی شود که که شما چه احساسی دارید. به جای نمایش احساسات با رفتارهای نسنجیده با کلمات مناسب احساس خود را بیان کنید.
۲)مراقب کلام خود باشید.
تحقیر، توهین، تهدید، سرزنش و پرخاشگری نکنید. اگر صدایتان بلندتر شده یا تند و با پرخاشگری صحبت می کنید کمی مکث کنید تا آرام شوید و سپس به صحبت هایتان ادامه دهید.
۳)نکته بسیار مهمی که باید رعایت کنید این است که اختلافات و اتفاقات گذشته را به میان نکشید..
معمولا پس از بروز یک اختلاف، زوجین مشکلات قبلی را هم به میان می آورند. این موقعیت تنها باعث پیچیده تر شدن مشکلات می شود. طوری که هیچ راهیی برای حل مشکل اصلی باقی نمی گذارد. چون به قدری مسائل مطرح شده زیاد می شود و هیجانات قبلی هم بالا می آید که دو طرف نمی توانند بر سر یک موضوع اصلی تمرکز کنند.سعی کنید هر بار در مورد یک موضوع صحبت کنید و تنها روی آن و راه حل هاییی که ممکن است به حل مشکل کمک کند، تمرکز داشته باشید.
۴)سهم خود از مشکل را در نظر بگیرید
زندگی زوجی رابطه ای است که دو نفر در آن نقش و سهم دارند. بسیاری از زوجین در هنگام بحث کردن، سعی می کنند ثابت کنند که مقصر نیستند و حق با آنها است. و علت مشکلت ایجاد شده همسرشان است و او مقصر اصلی است. هیچ مشکلی با متهم شناختن همسرتان حل نخواهد شد و تنها با این عمل او را در موضع دفاع قرار می دهید و اختلافاتتان پیچیده تر می شود.
*با استفاده از سبک های زیر می توانید مشکلاتتان را مدیریت کنید.
-سبک تفاهم و تعامل: به باور همسرانی که این سبک را در زندگی مشترک خود به کار میبرند، اختلاف و تعارض در زندگی زناشویی امری طبیعی و اجتنابناپذیر است که باید با همکاری یکدیگر آن را حل کنند. «آنها در کنار توجه به اهداف و علایق خود، به اهداف و خواستههای همسرشان نیز اهمیت میدهند و بههنگام تعارض، به راه حلهایی توجه میکنند که نیازهای طرفین را بر آورده سازد» .روشن است که پیامد چنین سبک سازندهای، رابطهای موفق است.
اگر با همسرم مشکلی دارم، چگونه آن را حل کنم؟
نگرش همسران و نیازهایی که دارند باید مشخص شود.
دو مقولهی «نگرش» همسران به تعارض و توجه به «نیازهای یکدیگر» در چگونگی برخورد با تعارض و رفع زمینههای آن، اهمیت فراوان دارند؛ چراکه نگرشها و نیازها، رفتار انسانها را هدایت میکنند..
نگرش: آنچه اهمیت دارد توجه به نگرشهای کلیدی مسلطی است که بهمثابه ویروسهای ارتباطی در نگرش همسران نسبت به تعارض، مسمومیت ایجاد میکند. نگرش جامع و سازنده دربارهی اختلاف و تعارض از سه رکن تشکیل میشود:
۱)اختلاف میان همسران امری طبیعی و اجتنابناپذیر است. بعضی از همسران فکر میکنند باید با کپی برابر اصل خود ازدواج کنند و تحمل هیچ مخالفت، سلیقهی متفاوت و نظر دیگری را ندارند.
۲)نیازهای زن و شوهر به یک اندازه معتبر است؛ زن و شوهر با درک نیازهای یکدیگر و توجه به تأمین نیازهای دیگری میتوانند زمینهی آرامش یکدیگر را فراهم کنند.
۳)بهترین راه حل برای حل تعارض، توافق طرفین دربارهی موضوع مورد اختلاف است؛ بهترین راه حل برای اختلاف زن و شوهر راه حلی است که در آن منافع هر دو طرف تأمین شود.
نقش درک نیازهای همسر در مدیریت تعارض: به موازات نقش نگرش در شیوهی مواجه زوجین با تعارض، شناخت و توجه به نیازهای طرف مقابل نقش اساسی در کاهش زمنیههای تعارض یا ایجاد بحران در روابط همسران دارد..
هر کاری که ما میکنیم خوب یا بد، مؤثر یا بیاثر، دردناک یا لذتبخش، دیوانهوار یا معقول… برای ارضای نیروهای قدرتمند درون خودمان است.» به عقیدهی وی حتی رفتار نامناسب نیز در اختیار کارکردی ویژه است؛ بهطوری که اینگونه رفتارها بهطرزی مخدوش و منحرف یک نیاز روانشناسانه را برطرف میکند. هرچه همسران، انگیزهی درونی رفتار طرف مقابل را بیشتر درک کنند، بهتر میتوانند تغییر مثبت بهوجود بیاورند؛ به طوری که اگر در رفع آن نیازها به همسرانشان کمک کنند، شاهد تغییر رفتار همسرشان در جهت مثبت خواهند بود.
به گفته محققان این پنج نیاز است که باعث می شود همسران از یکدیگر توقع داشته باشند و نرسیدن و بر آورده نشدن این نیازها باعث بوجود آمدن تعارض می شود:
۱)نیاز به عشق: اساسیترین نیاز انسانها، نیاز به عشق ورزیدن و مورد عشق واقع شدن است. میل و آرزوی دوست داشتن دیگران، انگیزهی فعالیتهای نوعدوستانه و خیرخواهانهی بشر نیز هست. وقتی آدمی به دیگران کمک میکند، احساس خوبی دربارهی خودش دارد. از سوی دیگر، بخش قابل ملاحظهای از رفتارهای انسان با انگیزهی دریافت عشق و محبت صورت میگیرد. وقتی انسان احساس میکند که دیگران به او توجه دارند و خوشبختی او برای آنها مهم است و علایق او را دنبال میکنند، رفاه و آسایش او را میخواهند، احساس میکند که مورد عشق و محبت است. کلمات محبتآمیز و عاشقانهی همسران به یکدیگر نیازهای آنها را به دوست داشتن دیگری ارضا میکند و از سوی دیگر عشق و به احتمال قوی دوستی طرف مقابل را در پی دارد.
۲)نیاز به آزادی: هر انسانی آرزو دارد که خودش زندگی را پیش ببرد و تحت کنترل دیگران نباشد؛ بهعبارت دیگر، انسان خواهان آزادی در انتخاب شیوهی زندگی است. بههمین دلیل، همسران میخواهند آزادانه احساسات، افکار و آرزوهای خود را بیان کنند و آزادانه اهداف خود را انتخاب کنند و آنچه را برایشان لذتبخش است بخوانند، بنویسند و برنامههای مورد علاقهی خود را از تلویزیون تماشا کنند. این آرزوی آزادی بهقدری قوی است که هرگاه همسری احساس کند که شریک زندگیاش سعی در کنترل او دارد، موضع تدافعی میگیرد و خشمگین میشود. البته او اشاره میکند که آزادی هرگز مطلق و بیحد و حصر نیست و زوجینی که نتوانند بین عشق و آزادی تعادل برقرار کنند، هرگز زندگی رضایتبخشی نخواهند داشت.
۳)نیاز به مهم بودن: سومین نیازی که انگیزهی رفتار آدمی است، نیاز به مهم بودن است. این نیاز، درون همهی آدمها آرزوی انجام کاری را ایجاد میکند که به آنها احساس رضایت و اهمیت میدهد. بسیاری از رفتارهای ما از این نشأت میگیرد که میخواهیم تأثیر مهمی بر جهان بگذاریم و در یاد همگان بمانیم. قدردانی همسران از یکدیگر موجب ارضا شدن این نیاز میشود.
۴)نیاز به استراحت: انسانها به لحاظ فیزیکی، ذهنی و عاطفی چنان خلق شدهاند که به ضربآهنگ و تعادل بین کار و بازی نیاز دارند. شیوههای رفع این نیاز بیشمار است و تحت تأثیر علایق منحصر بهفرد افراد قرار دارد.
۵)نیاز به کسب آرامش: نیاز در کانون درونی انسان قرار دارد و چیزی درون انسان هست که به دنبال اتصال با جهان غیرمادی است. بشر عطشی معنوی دارد که او را وادار میسازد فراتر از دنیای مادی و فعالیتهای روزمره به جستوجوی معنا بپردازد.
رعایت قواعد حل تعارض*
نکاتی که شایسته است توسط همسران برای حل تعارض به صورت گامبهگام مورد توجه جدی قرار گیرند، از این قرار است: همسران زمان و مکان مناسبی برای بحث در نظر گیرند. همسران با دقت مکانی را انتخاب کنند که بدون حواس پرتی و بدون مزاحمتی برای چارهاندیشی، بتوانند در مورد مسایل صحبت کنند. انتخاب زمان و ساعت معین با توافق قبلی طرفین نیز اهمیت دارد.
تعریف مسئلهی یا مشکلی که در مورد آن اختلاف نظر دارند. شفاف کردن مسئله بهگونهای که هر دو نفر بدانند، در مورد یک مسئلهی مشترک صحبت میکنند.
اگر با همسرم مشکلی دارم، چگونه آن را حل کنم؟
سهم هر یک از همسران در ایجاد مشکل مشخص شود. بهندرت فقط یک نفر مقصر است. مشارکت دوطرفه در مسئولیتپذیری، ایرادگیری از طرف مقابل را حذف میکند.
همسران تلاشهای ناموفق گذشته را برای حل مشکل مرور کنند. مرور رویکردهای ناموفق گذشته به همسران کمک میکند که به طرح موضوع با راه حلهای جدید تأکید کنند.
روشهای جدید برای حل تعارض به بارش فکری گذاشته شود. در این مرحله شایسته است که همسران برای جالب شدن و خوشایند شدن جریان حل تعارض همهی راه حلها، حتی عقایدی را که ممکن است عجیب یا کوتهبینانه بهنظر رسد فهرست کنند. البته هنگام بارش فکری هیچ عقیدهای ارزیابی نمیشود. قدم بعدی بحث و ارزیابی عقاید است.
در مرحلهی بحث و ارزیابی راه حلهای ممکن، جنبههای مثبت و منفی همهی راه حلهای پیشنهادی ارزیابی میشود.
. یکی از راه حلهایی که هر دو زوج با آن موافق هستند، انتخاب میشود
. هر یک از زوجین برای انجام راه حل، مسئولیتی میپذیرد و در صورت امکان وظیفهی خود را یادداشت میکند
جلسهی دیگری به منظور بحث دربارهی پیشرفت کار مشخص میشود. این مرحله توافق دربارهی زمان و مکان مناسب برای صحبت در مورد پیشرفت کار را میطلبد.. . تشکر و تحسین همسران از یکدیگر برای مشارکت در حل مشکل، بهترین پاداش قدردانی است