توضیح مفهوم مرگ به کودکان
شروع یک مکالمه آن هم با کودک و در مورد مرگ که به خودی خود با تلخی همراه هست مقداری سخت است. باید بدانید که چه چیزی در ذهن او میگذرد. اگر در شرایطی هستید که شخصی از اعضای خانواده از دست رفته میتوانید با این شکل با او مکالمه را شروع کنید. “آیا میدانی چرا امروز مادر غمگین است؟” یا اگر جو منزل به گونهای است که کودک خود تا حدودی متوجه شده بپرسید “آیا میدانی چه اتفاقی افتاده است؟” اما اگر تنها هدف معرفی مرگ به کودک مد نظر شماست میتوانید از عکس و تصویر گذشتگان استفاده کنید و آنها را به کودک نشان دهید. “آیا میدانی این شخص کیست؟او برادر بزرگتر تو بود که قبل از تو متولد شد و اکنون فوت شده است. آیا میدانی به چه کسی مرده میگویند؟”
قرار نیست برای کودک یک قصه و داستان حماسی تعریف کنید. او تنها باید با مفهوم مرگ آشنا شود و باید با واقعیت مرگ ارتباط برقرار کند. صریح باشید و از لغت مرگ یا فوت استفاده کنید. نباید از جملاتی مانند “اکنون او رفته و دیگر برنمیگردد” یا “او ما را ترک کرد” استفاده کنید. مرگ یک اتفاق دردناک است اما هرگز نباید برای کودک بعنوان یک تابو تعریف شود که نباید از آن سخن گفت. یک تعریف ناقص همانطور که ذهن شما را درگیر میکند میتواند کودک را آشفته کرده و او را دچار ناراحتی کند و با توجه به اینکه او از شما این جملات را شنیده تصور میکند پرسش دوباره آن و یا پرسیدن از دیگران در مورد مرگ اشتباه و غلط است.
احساسات خود در مورد مرگ را تایید کرده و آن را بروز دهید.
ناراحتی از مرگ یک مسئله کاملا طبیعی است و قطعا کودک هم آن را درک خواهد کرد، نیازی نیست تلاش کنید که او از ناراحت کننده بودن این مسئله اطلاعی پیدا نکند. از دست دادن هر چیزی برای انسان ناراحت کننده است و از دست دادن اطرافیان شاید قوی ترین محرک برای ناراحت کردن یک انسان باشد. با حفظ یک گفت و گوی بدون ایجاد ترس برای کودک میتوانید این را توضیح دهید که اکنون یکی از اعضای خانواده از دست رفته، او دیگر نمیتواند بین خانواده بازگردد و مرگ یک موضوع بدون بازگشت است. میتوانید برای انجام این کار از همراهی یک بزرگتر دیگر نیز بهره ببرید.
کودک را قضاوت نکنید.
کودک شما ممکن است مرگ را به گونهای دیگر ببیند و نباید او را سرزنش کنید. برای اولین دفعاتی است که او با این مفهوم آشنا میشود و میتواند واکنش نسبتا غیرعادی از خودش بروز دهد. اگر در مورد فعالیت جسم بعد مرگ پرسید و میخواست بداند که چه اتفاقی برای جسم پس از مرگ رخ میدهد باید به او توضیح دهید. اگر واکنش او خودخواهانه بود و یا بنظر رسید که او به این اتفاق اهمیت نداده است نباید مورد سرزنش قرار گیرد. مطمئنا به مرور به همان درک مد نظر شما خواهد رسید و در حال حاضر سعی میکند گفت و گوی خود با شما را تجزیه و تحلیل کند.
فرصتهای دیگر برای توضیح مرگ به کودکان
در شرایط عادی و بدون اینکه در حال توضیح مرگ شخص خاصی برای کودکان باشیم هم میتوانیم به آنها اطلاعاتی را در مورد مرگ بدهیم. این اتفاق میتواند به کنترل بهتر شرایط در صورتی که یکی از نزدیکان از دست رفت کمک کند. کودکان گلهای خشک شده، حیوانات مرده و… را در طول روز میبیند، برای او توضیح دهید که هر موجود زندهای مدت زمانی را زنده خواهد بود و پس از آن فوت میکند. میتوانید با مثال زدن عمر یک گل برای او این مسئله را توضیح دهید. البته این را باید بداند که ممکن است مرگ بدون اتفاقات طبیعی رخ دهد(تصادف،قتل و..) اما هیچ خطری اطرافیان را تهدید نمیکند.
امنیت روانی کودکان را در مورد مرگ تضمین کنید.
نکتههایی وجود دارد که باید حتما کودک را در جریان آنها بگذارید، هدف از توضیح مرگ برای کودکان آسوده خاطر بودن او و بهتر درک کردن فرایند مرگ است و نه ایجاد ترس و وحشت در ذهن کودک.
توضیح مفهوم مرگ به کودکان
صفحه اصلی ، مشاوره حقوقی ، سازمان بهزیستی کشور ، مشاوره خانواده ، مشاوره کودک و نوجوان، مشاوره شغلی ، مشاوره تحصیلی ، تست های روانسنجی