خطاهایی که ممکن است هر پدر و مادری در تربیت فرزند خود مرتکب شود(قسمت دوم)
-خطای “سوء استفاده از قدرت”
یک پدر و مادر خوب، حتما باید قدرت داشته باشند. اما قدرت داشتن به معنی زورگویی نیست…
۴-خطای “سوء استفاده از قدرت”
یک پدر و مادر خوب، حتما باید قدرت داشته باشند. اما قدرت داشتن به معنی زورگویی نیست. در موقعیت های مختلف والدین نباید به دلیل این که در نقش والد هستند از این موقعیت خود به ضرر بچه سوء استفاده کنند.
۵-خطای “دخالت”
زمانی که والدین در حریم شخضی فرزند خود دخالت می کنن دچار خطای دخالت می شوند. شایع ترین موقعی که والدین این خطا را انجام می دهند و خودشون رو حق به جانب هم می دانند، زمان غذا خوردنه. وقتی غذا را در بشقاب فرزندشون می ریزند و می گویند که “بخور،برات خوبه”. یا وقتی سرزده به اتاقش می روند بدون این که در بزنند. و یا زمانی که دفتر خاطرات و یا وسایل شخصی فرزند خود را وارسی می کنند زیرا به این دلیل که چون “مادر هستن” یا “دلواپس بچه شون هستن” و …. یا زمانی که بقیه از کودک سوالی می پرسند اما والدین به جای کودک جواب می دهند و اجازه پاسخگویی را از فرزند خود می گیرند.
در واقع زمانی که بدون درخواست فرزند خود کاری را برایش انجام می دهیم، کسی از فرزندمان سوال می پرسد، اما ما جواب می دهیم. یا وقتی مادر و کودک باهم حرف می زنند و پدر خانواده وارد صحبت مادر و کودک می شود و به جای کودک پاسخ می دهد؛ در این موارد فراموش نکنید که خطا می کنید.
اگر قبول ندارین که این رفتار شما ممکن است خطا باشد، می توانید به یکی از خاطرات مشابه خودتان با والدین تان برگردید.
خطاهایی که هر والدینی در تربیت فرزند مرتکب شود
◄ صدمه ای که “خطاهای فرزند پروری” به کودک وارد می کند چیست؟
قانون استقلال در فرآیند فرزندپروری شکسته می شود. یعنی کودک مستقل تربیت نشده و بزرگ نمی شود. و نمی تواند خودش از خودش دفاع کند. خودش نمی تواند حرفش را بزند.در خواست کردن، یعنی بیان خواسته و بیان احساس را یاد نمی گیرد و بعدا خود والدین شاکی هستند که چرا بچه آن ها نمی تواند از خودش مواظبت کند، چرا نمی تواند به موقع “نه” بگوید.چرا نمی داند چقدر غذا برایش کافی است تا چاق نشه و لاغر بمونه.
۶-خطای “اختلاف والدین”
اگر بچه بداند که والدین اش باهم اختلاف نظر دارن، در هر زمینه ای هم که باشد، اشکالی ندارد. اگر همدیگر را دوست ندارند، اشکالی ندارد.ناراحت کننده است اما خطا نیست. اما کودکان دوست ندارند بدانند که یکی از والدین در مورد والد دیگر بدگویی یا توهین می کند. زیرا کودکان هم مانند بزرگسالان نمی توانند تحمل کنند که فرد دیگری به پدر یا مادر آن ها توهین کند.
۷-خطای “برچسب”
این خطا بدترین نوع خطا است. مشکل این خطا این است که گاهی آشکار نیست. ما دو نوع خطای برچسب داریم: آشکار و پنهان.زمانی که کودک خودمان را تنبل و یا لجباز می خوانیم ، یعنی به صورت آشکار در گفته های خودمان به او تهمت یا برچسب می زنیم. چه به صورت درست و چه به صورت غلط، این برچسب بر روی شخصیت کودک تاثیر می گذارد. اگر برچسب در صحبت ما آشکار نباشه، اما در عمل یا در معنی کارهایمان پنهان باشد، می گوییم این خطا، خطای برچسب پنهان است.
◄ آیا شما هم برچسب “تنبل بودن” به فرزند خود می زنید؟
متاسفانه برچسب تنبل به وفور استفاده میشود. آنقدر به کودک خود تنبل می گوییم که تنبل می شود. به فرض اگر بچه ای تنبلی می کند و درس نمی خواند، قطعا مشکل دیگری وجود دارد. اما او را تنبل صدا کردن به صورت آشکار یا تنبل دانستن آن به صورت پنهان، نه تنها مشکل را حل نمی کند بلکه باعث می شود خود کودک نیز خودش را تنبل بداند و مثل تنبل ها رفتار کند.
لازم به یادآوری است که اگر یک بار کسی به بچه خود تنبل بگوید، آن بچه تنبل نمی شود. اگر خودمان باور کنیم یا فرزندمان باور کند که تنبل است، یا قبول کنیم که کودکمان تنبل است، آن وقت به روان کودک خود آسیب زده ایم.