راهکارهای مواجهه با همسری که مسئوولیت پذیر نیست، چیست؟
از مقابل همسر بی مسئوولیت بی تفاوت عبور نکنید. حواستان باشد عدم مسئولیت پذیری همسرتان را بی اهمیت تلقی نکنید. البته نمی گوییم از این که این مشکل مهم است، هراسی به دل راه دهید. بلکه فقط باید آن را جدی بگیرید و به فکر چاره باشید.
چون اگر دلیل عدم انجام وظایفرمسئوولیت پذیر نبودن همسرتان باشد، بی شک در مراحل بعدی زندگی و حتی در تربیت فرزندان با مشکلات عدیده ای مواجه خواهید شد.
صبور باشید و در وهله اول سعی کنید با این موضوع کنار آمده و هر رفتار همسرتان شما را بیش از اندازه آشفته نکند. و اجازه دهید گذر زمان شما را به هدفتان نزدیک تر سازد.
البته گذر زمان،لازم است صبری فعال داشته باشید نه صبری منفعل. منظور از صبر فعال، صبری است که شما را وادار می کند به جای بی توجهی به به این مساله و یا دست روی دست گذاشتن به حل مشکلتان بپردازید.
به عبارت دیگر صبورانه رفتار کنید و برای خروج از این وضعیت به طور مستمر و بی وقفه تلاش کنید.
رفتارتان را تغییر دهید. این مساله که همسر شما مسئوولیت پذیر نیست وجود دارد. امکان عوض کردن یک فرد سخت تر از این است که شما با رفتارتان او را کمی تغییر دهید.
این شما هستید که باید رویه تان را تغییر دهید تا همسرتان مسئولیت پذیر شود. به طور یقین بپذیرید که رفتار همسرتان با تغییر رفتار شما تغییر خواهد کرد و شما انعکاس رفتار خود را در رفتار همسرتان خواهید دید.

مقابله به مثل نکنید و اگر به خاطر این مساله با همسرتان قطع رابطه کرده اید، ابتدا از در آَشتی با وی وارد شوید و ارتباطتان را از سر بگیرید؛ زیرا انجام راهکارهایی که بتوانید روی او تاثیر داشته باشید، بدون حضور همسرتان میسر نیست.
بی مسئوولیتی همسرتان را با بی مسئوولیتی و کردن پاسخ ندهید.این کار معنایی جز لجبازی کردن ندارد. بپذیرید که با لجبازی کردن کاری از پیش نخواهید برد.
اوضاع وخیم تر می شود که بهتر نمی شود. تا آنجا که ممکن است بازگشت به شرایط قبل نیز سخت تر می شود. این نکته را به یاد داشته باشید که شما نمی توانید در فضای خانه ای که پر از انتقاد، سرزنش و تحقیر است، تغییری که دلخواهتان باشد را ایجاد کنید.
به همسر خود برچسب نزنید. استفاده از عبارت هایی مثل: تو وظیفه شناس نیستی، بخور و بخواب هستی، شما خانواده ای بی مسئوولیت هستین و ….گرهی از مشکلات شما باز نمی کند،
بلکه استفاده کردن مکرر از این عبارت ها باعث ایجاد احساسات منفی می شود و همسرتان بیش از پیش در نقش خود گیر می افتد و باورش می شود که فرد بی مسئوولیتی است و در قبال وظایفی که به او داده شده است ناتوان است.
اگر احساس خود شما این است که نتوانسته اید با حرف های خود مسئوولیت پذیری همسرتان را ارتقا دهید، بهتر است در جوی دوستانه تعریف روشنی از مسئوولیت پذیری برای او داشته باشید و کاملا توضیح دهید که انتظار شما از یک همسر مسئوولیت پذیر چیست.
البته باید انتظارات شما در حد معقول و منطقی باشد.
راهکارهای مواجهه با همسری که مسئوولیت پذیر نیست، چیست؟
به عنوان یک همسر جایگاه خودتان را در زندگی مشخص کنید. اگر می خواهید همسری مسئوولیت پذیر داشته باشید، باید حد و حدودها را بشناسید و اندازه ها را رعایت کنید.
زن و شوهر باید هر یک ابتدا مسئوولیت های خود را به همسرش گوشزد نماید و سپس از او بخواهد که در انجام برخی از کارها به او کمک کند.
توجه به این تفاوتِ جایگاه، باعث می شود که هر یک از طرفین بدانند که اگر نباشند زندگی شان لنگ خواهد ماند. پس باید تا آن جایی که می توانند وظایف خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
حمایت افراطی انجام ندهید. متاسفانه دسته ای از افراد برای حل مشکلی همیشه اولین داوطلب هستند و فرصتی را برای همسرشان باقی نمی گذارند که او نیز به ایفای نقش خود بپردازد.
زیرا معتقد هستند وقتی که با شخصی بی مسئوولیت رو به رو هستند، چاره ای ندارند جز اینکه نقش والد را برای او ایفا کنند.
همسران بدون شناخت و آگاهی از ویژگی های افراد بی مسئوولیت، به سرعت وارد عمل می شوند و برای رفع مشکل یا به خود متکی می شوند یا از دیگر اعضای خانواده خود یا همسرشان کمک می خواهند،
غافل از اینکه این که این کار باعث می شود تمام مسئوولیت زندگی مشترک بر دوش یکی از زوجین سنگینی کند.
برای مواجهه با این مساله توصیه می کنیم خود و خانواده تان را به قطع حمایت گری دعوت کنید، چه بسا تقبل مسئوولیت فرد بی مسئوولیت از جانب همسر یا فرد حمایتگر باعث سلب مسئوولیت بیشتر از همسرتان می شود و این چرخه بی مسئوولیتی ادامه پیدا می کند.
همسرتان را با پیامدهای بیمسئولیتی آشنا کنید.گاهی شناخت نداشتن و مواجه نشدن با عواقب بیمسئولیتی باعث میشود همسرتان از انجام وظایفش امتناع کند؛ رویارویی با نتایج رفتار، یکی از مفیدترین روشهای مقابله با این وضعیت است.

مثلا اگر قرار است مهمانی به منزلتان بیاید، اما برای پذیرایی ظرف تمیزی ندارید، هرگز حتی برای حفظ آبرویتان هم شده، دست به کار نشوید و ظرفها را نشویید، اجازه بدهید همسرتان استرس و نگرانی این رفتارش را تحمل کرده و نتیجه اهمالکاریاش را ببیند.
اگر همسرتان به اندازهای که باید و شاید برای خرید مایحتاج خانه هزینه نمیکند یا از خرید برخی اقلام خودداری میکند بهتر است با او نیز چنین کنید؛ مثلا اگر گوشت نخریده، برای مدتی، گوشت را از وعدههای غذاییتان حذف و به یک غذای ساده اکتفا کنید.
بالاخره زمانی میرسد که او بپرسد چرا غذای گوشتی نمیپزی؟ آن وقت شما فقط پاسخ دهید: «گوشت در فریزر نداریم!»
او را برای انجام وظایفش ترغیب کنید. مصرانه و با قاطعیت بسیار، اما با صمیمیت و محبت، همسرتان را به انجام وظایفش ترغیب کرده و انجام مسئولیتهایش را تقاضا کنید.
برای تقویت این صفت در همسرتان بهتر است از اهداف کوچک و قابل دسترس شروع کنید، انتخاب اهداف بزرگ ممکن است همسرتان را از ادامه انجام کار، دلسرد و مایوس کند.
مثلا برای متقاعد کردن شوهر بیمسئولیتی که در تامین نیازهای مادی خانواده دچار مشکل است، میتوانید از خریدهای ارزانقیمت، اما در عین حال ضروری شروع کنید.
صبور باشید و فقط روی تقاضایتان محترمانه و بدون پرخاشگری پافشاری کنید. شاید ۱۰۰ درصد تقاضای شما برآورده نشود، اما مطمئن باشید ۵۰ درصد آن اجابت خواهد شد و این یعنی موفقیت اولیه در برابر فرد بیمسئولیت.
مشاوره بگیرید. گاهی مشکل عمیق است و بسادگی قابل برطرف کردن نیست، در این شرایط لازم است با شرکت در جلسات روان درمانی، زوج درمانی و خانواده درمانی علت اصلی این مشکل را ریشه یابی کنید و با بهره گیری از کمک های تخصصی در جهت رفع آن برآئید.
مشاوره خانواده– مقالات مرتبط