غلبه بر مشکلات پدر و مادری بعد از طلاق
پدر و مادر بودن وظیفه سنگینی است. کاری سخت و پرمسئولیت، غیرقابل آموزش و بینهایت طاقت فرساست: اما بهرغم تمام دشواریهایش ارزشمندترین وظیفهای است که در زندگی به عهده میگیرید بعد از جدایی، برای بعضی افراد پدر یا مادر بودن آسانتر و برای بعضی دیگر دشوارتر است.
در عمل جدایی شما و همسرتان با مسئولیتهای خانگی کمتر یا بیشتر، جدا از هم زندگی میکنید. هریک از شما در قبال امور منزل مسئول است و باید بخشی از وقتش را به بجه ها اختصاص دهد. اگر مشکلی پیش بیاید هر یک از شما شخصاً مسئول رفع آن است و باید جداگانه در مورد تشویق یا تنبیه بچهها تصمیم بگیرید. از نظر زوجهایی که دیدگاه متفاوتی در مورد والد بودن دارند، تک والدی آسانتر است. هرچند در بعضی مواقع، به نفع بچههاست که هردو والد حضور داشته باشند: بنابراین اگر تا به حال در این مورد باهم به توافق نرسیدهاید، اکنون کار برایتان دشوارتر میشود.
از تأثیرگذارترین کارهایی که والدین میتوانند انجام دهند، گفت و گوهای خوب و سالم، همکاری و مصالحه است. متأسفانه در ارتباطات بسیاری از زوجها چنین عناصری وجود ندارند. اگر شما هنوز در مورد جداییتان بحث و مشاجره میکنید، شاید گفت و گو وضع را بدتر کند. بعضی از زوجها وقتی میبینند بعد از جدایی، بهتر از زمانی که باهم زندگی میکردند، میتوانند گفت و گو کنند، تعجب میکنند. وقتی طلاق میگیرید، تنها موضوعی که شما را به بحث و گفتوگو وامیدارد، بچهها هستند. بسیاری از زوجها بعد از جدایی درمیابند که باید به انجام دادن وظایف پدرانه و مادرانهی خود ادامه دهند و احساسات بد گذشته را کنار بگذارند.
غلبه بر مشکلات پدر و مادری بعد از طلاق
متانت و نزاکت دو عامل بسیار مهمی است که در گفت و گو باید رعایت کنید. هرگاه موردی پیش میآید، یا وقتی مشکلی دارید که میخواهید حل کنید، فکر میکنید که باید چگونه با طرف مقابلتان حرف بزنید تا به نتیجه دلخواه برسید؟ قطعاً عصبی و پرخاشگر نمیشوید و بیتوجه به گذشته، با روشی معقول شروع به صحبت میکنید. نکتهی دیگری که در گفت و گوی خوب باید رعایت کنید، این است که به همسرتان حق بدهید که شک کند، حتی اگر تجربیات گذشته ثابت کرده باشد ک تردیدهای او منفی است. به خاطر داشته باشید که اکنون اوضاع فرق کرده است و شما نیز فرق کردهاید. وقتی زن و مرد میتوانند بهخوبی در مورد وظایفشان باهم حرف بزنند، به بچهها نشان میدهند که برای مراقبت از آنان، حاضرند تفاوتهایشان را کنار بگذارند، یعنی بچهها در اولویت قرار دارند.
شاید بخواهید در مورد رفتارها و قوانینی که بچهها باید رعایت کنند، مانند ساعت خوابیدن، بیدار شدن، انجام کارهای روزمره و تکالیف مدرسه، باهم به توافق برسید. بهتر است این قوانین تغییر نکنند تا بچهها راحتتر با این وضعیت کنار بیایند. والدین میتوانند بهجای گفت و گوی رودررو از روشهای دیگری مانند پست الکترونیکی و تلفن و یا روشهای دیگر استفاده کنند. گفت و گو با این روشها معمولاً با تنش و اعتراض کمتری همراه است و در نتیجه عاری از هیجانات خواهد بود. با این حال، بدانید وقتی افکارتان را در قالب کلمات میگنجانید، ممکن است فرد مقابل دچار سو تعبیر شود، پس حرفهایتان را کامل و بهوضوح توضیح دهید. اگر لازم شد که رودررو باهم حرف بزنید، باید زمانی را انتخاب کنید که برای هردو شما مناسب باشد و وقت و انرژی کافی برای پرداختن به موضوع بحثتان داشته باشید. افکارتان را مرتب کنید و ببینید میخواهید به جه نتیجهای برسید. برای گفت و گو با همسرتان به راهنماییهای زیر توجه کنید:
با دقت به حرفهایش گوش کنید اولین قانون در گفت و گوی خوب گوش دادن است.هنگام گوش دادن فقط با چشمهایتان به حرفهای او گوش ندهید. به همسر سابقتان نشان دهید که با تمام توجه تان به حرفهای او گوش میدهید.
حرفهای او را مرور کنید با مرور جزییات مهم مطمئن شوید که حرفهای همسر سابقتان را درست شنیدهاید. اگر لازم شد، حرفش را قطع کنید و بگویید: یعنی منظورت این است که… وقتی او پاسخ داد که منظورم دقیقاً همین است، هردوی شما خواهید فهمید که حرفهایش را درست شنیدهاید.
با او همدردی کنید نشان دهید که میخواهید از دیدگاه او به مسائل بنگرید. بگویید: من میفهمم که این وضعیت چقدر برای تو دشوار، ناامیدکننده یا ناراحت کننده است. این نشان میدهد که شما فقط به فکر خودتان نیستید.
غلبه بر مشکلات پدر و مادری بعد از طلاق
حرفهای خود را توضیح دهید وقتی حرف میزنید، برای آنکه او حرفهایتان را بهتر درک کند، توضیحات بیشتری بدهید. به خاطر داشته باشید که وقتی دربارهی نیازهای فرزندانتان بحث میکنید، بر اساس واقعیتها حرف بزنید در غیر این صورت تنها نظر خود را بیان کردهاید.
احساسات خود را بیان کنید به همان اندازه که از واقعیتها حرف میزنید، به او بگویید که شما و بچهها چه احساس دارید. احساساتتان باید در جهت افکار و بحثتان باشد.
احساساتتان را کنترل کنید اگر میبینید در حین حرف زدن احساساتتان غلیان میکند، خود را کنترل کنید. طبیعی است که ناگهان احساس خشم، ناراحتی از گذشته بار دیگر به سراغتان بیاید، اما به یاد داشته باشید که هدف شما از گفت و گو، حل مشکلات به نفع بچههاست، نه ابراز احساسات در مورد روابط گذشته یا طلاقتان.
مانند انسان بالغ رفتار کنید نباید با اخم، بدخلقی و سرزنش کردن یکدیگر مانند بچهها رفتار کنید. اگر یکی از شما یا هردوتان عصبانی و ناراحت شدید، وقتش است که به گفت و گو خاتمه دهید، چون در این اوضاع قادر نیستید مشکلاتتان را حل کنید. گفت و گو را به زمانی موکول کنید که هر دو آرامش خود را به دست آوردهاید.
آرام باشید عصبانیت شما موجب عصبانیت همسرتان نیز میشود، بنابراین تنها چیزی که به شما کمک میکند، این است که خود را آرام نگه دارید. میتوانید مکانهایی را برای گفت و گو انتخاب کنید که احتمال کمتری وجود دارد که در آن جا مهار خشمتان را از دست بدهید انتخاب کنید، مانند کافیشاپ، رستوران یا پارک.
احساسات و ترسهایتان را ابراز کنید اگر عصبانی هستید، احساساتتان را بیان کنید. اگر عصبانیت طرف مقابل باعث ناراحتی یا عصبانیت شما میشود به او بگویید. به همسرتان بگویید که شما نیز با احساسات خود درگیر هستید، اما به خاطر بچهها و برای حل مشکلات، حاضرید با آرامش با او گفت و گو کنید.