نوروفیدبک و نقش آن در تشخیص و درمان مشکلات روانشناختی
نوروفیدبک یک نظام آموزشی است که باعث ایجاد تغییرات، تقویت و تعدیل کارکرد سلول های مغر می شود. در واقع نوروفیدبک دانشی است که نیاز به آزمایشگاه پیشرفته خاصی ندارد. این نوع روش درمانی به بیمارانی که به روان درمانی و توان بخشی ادراک و شناخت نیازمند هستند و یا کسانی که در مهارت های ذهنی به خوبی عمل نمی کنند، می تواند کمک کننده باشد…
بازخورد عصبی یا همان نوروفیدبک زیرشاخه ای از بیوفیدبک است که در آن با استفاده از ثبت امواج مغزی و دادن بازخوزد به مراجع تلاش میکنند نوعی خودتنظیمی را آموزش دهند. این بازخورد معمولا از طریق صدا یا تصویر به فرد داده می شود و از این طریق فرد متوجه می شود که تغییر در روند امواج مغزی اش ایجاد شده است یا نه.
این برنامه درمانی در درمان اضطراب، افسردگی، اختلال استرس بعد از حادثه(PTSD)،اختلالات شخصیتی، اعتیاد و مشکلات هیجانی می تواند تاثیر گذار باشد. علاوه بر آن نوروفیدبک در درمان کودکان مبتلا به نقص توجه همراه با بیش فعالی، اختلالات یادگیری ودرمان میگرن به طور گسترده در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد.
نوروفیدبک و نقش آن در تشخیص و درمان مشکلات روانشناختی
بیماران مبتلا به سردرد و یا آن دسته از افرادی که به علت افزایش سن دچار کاهش مهارت های شناختی شده اند، نوروتراپی و نوروفیدبک برای کاهش علائم و افزایش شناخت و مهارت ها استفاده می شود. علاوه بر موارد ذکر شده افزایش مهارت های مدیریت و کارایی شغلی، افزایش سرعت در ورزشکاران و موفقیت آن ها و یا بهبود عملکرد در موسیقی از دیگر کاربردهای نوروفیدبک است.
در حال حاضر برای شناخت هر چه بهتر مغز و کارکردهای آن، تصاویر مغزی با فناوری پیشرفته افق تازه ای را گشوده است و همه به خوبی میدانیم که وظیفه مغز فراتر از ذخیره اطلاعات و حافظه و درک و فهم است.
نوروفیدبک و نقش آن در تشخیص و درمان مشکلات روانشناختی
مطالعات زیادی در زمینه نقش مغز در پردازش هیجانات، افزایش خودآگاهی و ویژگی های شخصیتی انجام شده است. دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که آسیب های مغزی ممکن است موجب اختلالات بالینی و یا شخصیتی شوند. هم چنین ثابت شده است که افرادی که به لحاظ مغزی عملکرد نادرستی دارند، نمی توانند تصمیمات درستی در مراحل مختلف زندگی بگیرند. به بیانی دیگر مغز این افراد با افراد دیگر متفاوت است.
تصاویر و امواج مغزی که به وسیله نوروفیدبک گرفته می شود به ما این امکان را می دهد که در حین حالات هیجانی و احساسی، تغییرات متابولیک مغز را در نقاط مشخصی مشاهده کنیم و این اطلاعات کلید اصلی برای درک چگونگی عملکرد مغز وو تاثیر درمان هایی مانند نوروفیدبک در درمان بیماری ها و مکشلات افراد است. با توجه به مطالب فوق نوروفیدبک در عین اثربخشی بسیار بالا در تشخیص و درمان بیماری ها، معجزه نمی کند و درمان تمام بیماری ها نیست. بلکه به نوعی یک روش یادگیری است که همکاری خود فرد را می طلبد.
در انجام نوروفیدبک حسگرهایی بر روی سر بیمار قرارد داده می شود که این حسگرها که الکترود نامیده می شوند فعالیت الکتریکی مغز فرد را ثبت و به صورت امواج مغزی به او نشان داده می شود. در این حالت فرد به پیشرفت و ایجاد وقفه در امواج مغزی خود آگاه شده و می تواند هدایت امواج مغزی خود را اصلاح کند.
نوروفیدبک و نقش آن در تشخیص و درمان مشکلات روانشناختی
*عوارض نوروفیدبک:
خیلی طبیعی است که وقتی می خواهیم درمانی را شروع کنیم نگران عوارض جانبی آن درمان هستیم. برخی درمان ها عوارض جانبی جبران ناپذیری دارند و این مساله باعث می شود نگرانی ما شدید تر باشد. درمان هایی که عوارض جانبی خطرناکی ندارند معمولا غیرتهاجمی هستند. درمان های تهاجمی یعنی قسمتی از بدن در طی عمل جراحی تحت تایر قرار می گیرد و یا یک داروی شیمیایی که خطر دارد را فرد مصرف می کند. اما در نوروفیدبک فرد با هیچکدام از این موارد مواجه نمی شوید.
الکترود و یا دستگاهی که در حین نوروفیدبک به سر وصل می شود هیچ گونه اشعه و یا سیگنالی را وارد بدن نمی کند. دستگاه نوروفیدبک فقط سیگنال های زیستی را ثبت کرده و برای اینکه ما بتوانیم آن ها را با اراده خود کنترل کرده و تحت تاثیر قرار دهیم در صفحه مانیتور نشان داده می شود.