چگونه با هدف های فرزند خود همراه شویم؟
هنگامی که با فرزندتان درباره تعیین هدف صحبت می کنید، زمینه های کم امید او را نیز در نظر داشته باشید. زمینه های مهم زندگی کودکان ۶ تا ۱۲ ساله، تکالیف مدرسه ، خانواده، ایمنی، بازی و سرگرمی ، تندرستی و امور معنوی است. زمینه های مهم زندگی نوجوانان ، آموزشی، روابط خانوادگی ، تندرستی و تناسب اندام است. از فرزندتان بپرسید کدام زمینه ها برای او مهم تر است. و در کدام موارد بیشتر احساس نارضایتی می کند. با کمک همدیگر اهداف مناسب را تعیین کنید و به یاد داشته باشید که اهداف تعیین شده باید برای فرزندتان مهم و جذاب باشد تا دستیابی به آن ها موجب تقویت امید در او شود.
مشکلات متعارف کودکان و نوجوانان را در زمینه های گوناگون زندگی بررسی می کنیم و هدف هایی را که به نظر ما در تقویت امید موثر است پیشنهاد می دهیم.باز هم تکرار می کنیم که مهم است که فرزندتان به هدف تعیین شده علاقه داشته باشد. ممکن است شما بخواهید فرزندتان بیشتر درس بخواند یا رفتار بهتری با خواهر و برادرهایش داشته باشد. اما اگر این اهداف برای فرزندتان مهم نباشد او انگیزه ای برای تغییر نخواهد داشت.
چگونه با هدف های فرزند خود همراه شویم؟
در زمینه آموزشی نیز مشکلات متعارف عبارت اند از: بی علاقه بودن به مدرسه، انجام ندادن تکالیف درسی و نمره های پایین گرفتن. علل این مشکلات فراوان و گوناگون است. برای نمونه فرزندتان به آموزگار علاقه ندارد، مطالب درسی برایش زیادی ساده یا دشوار است، هم کلاسی هایش مسخره اش می کنند و غیره. ابتدا باید مشخص کنید که دلایل اصلی بی علاقه بودن فرزندتان به مدرسه چیست. اگر فرزندتان مدت هاست که از مدرسه بدش می آید حل مساله دشوار می شود. شاید باید به او کمک کنید تا روابط اش اجتماعی اش را بهتر کند و با هم سن هایش سازگاری بیشتری داشته باشد و یا کلاس و حتی مدرسه ی او را تغییر دهید. اگر فرزندتان در انجام تکالیف درسی اش موفق نیست، هدف شما و فرزندتان می تواند این باشد که فرزندتان در ساعت و مکان معینی تکالیفش را انجام دهد. یادداشت کردن تکالیف یا توجه خاص آموزگار، می تواند در این زمینه مفید باشد. مهم است که بر پیشرفت فرزندتان در راه رسیدن به اهدافش نظارت داشته باشید و به او نشان دهید که به کار او علاقه دارید و برایتان مهم است.
ممکن است در نشست هایی که با آموزگار فرزندتان دارید متوجه شوید او مشکلاتی در مدرسه دارد که در خانه ندیده اید. برای نمونه شاید فرزندتان در مدرسه خجالتی باشد در حالی که در منزل بسیار خون گرم و اجتماعی است. برای چنین کودکی هدف می تواند داشتن اعتماد به نفس بیشتر باشد. مشکل دیگری که بسیاری از کودکان در مدرسه دارند به رویا فرو رفتن است. برای چنین کودکانی مفید است که تمرین کنند تا مدتی کوتاه، توجه خود را متمرکز نگه دارند و به تدریج این مدت را افزایش دهند تا به هدفشان که توجه داشتن به اندازه متعارف است برسند. اگر فرزندتان رابطه خوبی با هم کلاسی هایش ندارد این هدف ها برای او مفید خواهد بود: یادگیری ارتباط برقرار کردن ، یادگیری واکنش مناسب نشان دادن در برابر تمسخر یا زورگویی. برای کودکانی که مورد خشونت کودکان دیگر قرار می گیرند مدرسه رفتن حکم شکنجه را دارد باید با این مساله جدی برخورد کنید.
مشکلات متعارف در زمینه خانواده نیز جر و بحث با پدر و مادر و خواهر و برادر، بی اعتنایی از انجام کارهای خانه و دوری گزیدن از سایر افراد خانواده است. در این جا هم علل مسائل خانوادگی می تواند گوناگون و فراوان باشد اما یک دلیل شایع خشم کودک است.
چگونه با هدف های فرزند خود همراه شویم؟
خشم می تواند از منابع گوناگون واقعی و تخیلی سرچشمه بگیرد. رقابت بین خواهرها و برادرها یا تفاوتی که پدر و مادر ها ظاهرا بین فرزندان می گذارند، از علت های متعارف خشم است. در بعضی موارد اختلاف های پدر و مادر به صورت خشم فرزند بازتاب می یابد. مهم است که با فرزنان تان درباره علل نا آرام بودن وی در محیط خانواده گفت و گو کنید. اگر مشخص شد که نگرانی های فرزندتان ناشی از مشکلات خانوادگی است، بهتر است از یک مشاور خانواده کمک بگیرید. در این جا چند هدف را مطرح می کنیم که موجب می شود فرزندتان هماهنگی بیشتری با سایر افراد خانواده پیدا کند و به طور کلی خشم او کاهش می یابد. پرداختن به علت خشم به اندازه درمان رفتار خشم آلود مهم است. برای درک علل خشم باید با روی باز به سخنان فرزندتان گوش دهید به یاد داشته باشید که هیچ احساسی نادرست نیست اما گاه شیوه ابراز عواطف اغتشاش ایجاد می کند. مشکل متعارف دیگری که در زمینه خانواده دیده می شود، مقاومت فرزندان در برابر انجام وظایفی است که به عهده آن ها گذاشته می شود. برای حل این مشکل می توانید هدف های کوچک تعیین کنید و گام به گام پیش بروید. هر وظیفه کوچکی که به او محول می کنید یک هدف محسوب می شود و در ضمن فرصتی برای تقویت امید فرزندتان است.
متاسفانه مکان های ایمن در جوامع امروزی روز به روز کمتر و کمتر می شود و بسیار مهم است که قواعد ایمنی را به فرزندتان بیاموزید. یادگیری هر نکته ی مربوط به ایمنی می تواند هدفی محسوب شود و شما می توانید با مشاهده رفتار فرزندتان میزان موفقیت اش را مشخص کنید.
برای کودکان خردسال یادگرفتن طرز عبور از عرض خیابان و نگاه کردن به دو طرف بسیار مهم است. یکی دیگر از نکات مهم آن است که فرزندتان یاد بگیرد با افراد بیگانه صحبت نکند و با آن ها جایی نرود. خوب است واکنش مناسب در حوادثی مانند آتش سوزی یا تصادف اتومبیل را نیز به او بیاموزید. کودک تان باید بتواند آموخته هایش را تکرار کند تا شما بدانید او به هدف رسیده است یا نه. به یاد داشته باشید که اهداف مرتبط با ایمنی در جامعه ی پرشتاب ما بسیار مهم است.
در زمینه بازی و خلاقیت مشکل عمده کودکان در این زمینه دوستان زیاد است. اهدافی که برای فرزندتان مفید است یادگیری شیوه های برقراری ارتباط با دیگران و بازی ها و ورزش هایی است که موجب جلب کودکان دیگر می شود.